Parik
Close Menu

Uutiskirje 1/2019

Uutiskirje

Parikille toivottu päätös kuntouttavan työtoiminnan kilpailutuksessa Kymenlaaksossa

Kymsote on kilpailuttanut kuntouttavan työtoiminnan palvelut Kymenlaaksossa. Kouvolassa yhdeksi palveluntuottajaksi on valittu Parik-säätiö sr. Kuntouttava työtoiminta koostuu kolmesta osa-alueesta:

1. Osallisuutta vahvistava ja asiakkaan elämänhallintaa sekä työkykyä ylläpitävä tai edistävä yksilömuotoinen kuntouttava työtoiminta.

2. Yksilömuotoinen kuntouttava työtoiminta työhön tai koulutukseen suuntaaville asiakkaille.

3. Ryhmämuotoinen ja koulutuksellinen kuntouttava työtoiminta.

Sopimuskausi on 1.9.2019 – 31.12.2022. Kuntouttavassa työtoiminnassa on valittavana monenlaisia työtehtäviä Parik-säätiön toimipisteistä. Työtehtävät räätälöidään vastaamaan henkilön työkykyä, toiveita ja osaamista. Työtehtävät ovat Goodwill-kierrätysmyymälässä, asiakaspalvelussa, kiinteistönhuollossa, kunnossapidossa, puutöissä, ympäristönhoidossa, kahvilassa ja lounasruokalassa, puhtaanapidossa ja siivouksessa, kierrätyspyörien kunnostuksessa, tekstiilihuollossa, pakkaamossa, ompelutöissä, varastossa, pakkaamossa, kokoonpanossa, peräkärrien ja venetrailerien huollossa sekä kuljetuksessa.

Kuntouttavaa työtoimintaa on säätiössä järjestetty sen perustamisvuodesta 2001 lähtien ja sen laatua seurataan mm. asiakastyytyväisyyskyselyllä. Viimeisimmän kyselyn (3/2019) mukaan neljä viidestä asiakkaasta koki jakson olleen hyödyllinen ja valmentajien osaamisen ja ammattitaidon tukeneen heitä riittävästi jakson aikana. Vastaajista vähän yli 70% arvioi olleensa jakson aikana erittäin aktiivinen ja omatoimisuuden lisääntyneen lisäksi 61% arvioi oman motivaation kohonneen jakson aikana. Puolet vastaajista arvioi jatkosuunnitelmiensa selkiytyneen Parikilla olon aikana ja tätä vahvistaa se, että vastaajista lähes puolet kertoi jatkavansa joko koulutukseen, työhön tai heillä oli työ- tai koulutuspaikka jo tiedossa.

 

Goodwill Kouvolan avaaminen oli palkitseva hetki

Goodwill Kouvolan alkutilanne oli ideaalinen. Meillä oli Tommolankadulla tyhjä liiketila, jota alettiin rakentaa. Myymälään saadut ja ostetut kalusteet ovat myös kierrätettyjä, mikä on ihanteellista kierrätysmyymälälle.

Myymälän pystyttäminen sisälsi paljon työtä, mutta mikään ei tuntunut ylitsepääsemättömältä. Paikkoja piti pestä, siistiä ja remontoida. Haastavuus on myös toisaalta ruokkinut minua, sillä inhoan tumput suorana seisoskelua. Myymälässä on ollut tosi mukavia ja reippaita työntekijöitä, jotka tulivat alkuun työkokeiluun ja sittemmin pääsivät palkkatuettuun työhön myymälään. Väkeä on tullut lisää koko ajan, mikä on helpottanut myymälän pyörittämistä ja olen pystynyt keskittymään myymäläpäällikön tehtäviin ja kirjallisiin töihin.

Pikkuhiljaa perustustöiden edetessä alkoi tuntua, että annettu aikataulu olisi toteutettavissa. Vielä sillä viikolla, kun myymälä piti lauantaina avata, mietin, pystytäänkö tähän ja ehditäänkö tekemään kaikki valmiiksi. Joka päivä päästiin lähemmäs tavoitetta. Helpotuksen huokaus oli suurin, kun perjantai-iltana kotiin lähtiessä suljin ovet ja tiesin, että seuraavana aamuna pääsen vihdoin avaamaan myymälän.

Ajatus Goodwill-myymälästä oli minulle uusi. Tultuani valituksi myymäläpäällikön tehtävään haastattelun jälkeen, varmistui, että kyseessä oli uudenlainen kierrätysmyymäläkonsepti Goodwill. Hakiessani työtä tiesin vain, että kyseessä on Parikin kierrätysmyymälä.

Heti alkuun minulle annettiin mahdollisuus mennä Karhulan myymälään vierihoitoon opiskelemaan, miten myymälä toimii. Olin siellä hyvässä perehdytyksessä yhden työpäivän, jonka aikana otin paljon valokuvia ja kirjoitin asioita muistiin. Jotain jäi varmasti kysymättä, mutta tarvittaessa olen voinut soittaa Karhulan myymäläpäällikölle. Goodwill eroaa tavallisesta kierrätysmyymälästä, koska sen markkinoinnissa on otettava erityisesti huomioon tietyt säännöt. Brändillä on valmis ilme, joka oli helppo omaksua.

Myymäläpäällikön työ sisältää päivittäin asiakaspalvelua ja kassatyötä. Opastan henkilökuntaa myymälän tehtäviin ja kun kirjalliset työt on hoidettu, osallistun hinnoitteluun, hyllyttämiseen ja paikkojen siistimiseen samalla tavalla kuin muutkin. Olen todella kiitollinen siitä, että saan tehdä heidän kanssaan yhdessä tätä työtä. Päivät Goodwill Kouvolassa ovat mukavia ja menevät nopeasti.

Minulle on kertynyt kokemusta ja koulutusta palvelualalta, ja olen pyrkinyt opettamaan työntekijöille niitä taitoja, joita itse pidän hyvinä. He ovat myös opettaneet minua paljon ja tuoneet uutta näkökantaa asioihin. Myymäläpäällikön työssä ei tarvitse olla kaavoihin kangistunut, vaan olen aina valmis oppimaan uutta.

Työn antoisimpia puolia onkin ollut henkilökunnan kanssa toimiminen. Tietysti positiivinen palaute myymälästä on aina parasta. Myymälää on kehuttu siistiksi ja hyvin järjestellyksi.

Tervetuloa katsastamaan myymälä Tommolankadulle. Goodwill Kouvolassa tekee löytöjä. Kierrättäminen on myös taloudellisesti kannattavaa.

Erja Perilä, myymäläpäällikkö

 

Goodwill Kouvola Tommolankatu 5 45130 Kouvola
Avoinna ma – pe 10 – 18 la 10 – 15

Goodwill ottaa vastaan puhdasta ja ehjää tavaraa, kuten vaatteita, kenkiä, huonekaluja ja kodin käyttöesineitä. Ostamalla ja lahjoittamalla tuet paikallista työllistämistoimintaa ja luot työtä paikallisille. Pääset myös helposti eroon tarpeettomasta tavarasta. Lahjoitusten vastaanotto ensisijaisesti Parikin toimipisteessä osoitteessa Kuusaantie 1, avoinna ma-to 8.00-16.00 ja pe 8.00-14.30.

 

Taide- ja kulttuurityöpajat käynnistyvät 31.8.

Parik-säätiöllä on huhtikuussa 2019 käynnistynyt Kulttuurilla osallisuutta -hanke, joka taiteen ja kulttuurin keinoin mahdollistaa ihmisten kohtaamisia, vahvempaa osallisuutta ja tukee sosiaalisten taitojen vahvistumista. Tarkoituksena on edistää mielenterveys- ja päihdekuntoutujien tasavertaisia mahdollisuuksia harrastaa taidetta ja kulttuuria sekä tuoda kulttuurin hyvinvointivaikutukset osaksi työpajoihin osallistuvien arkea. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA) rahoittaa hanketta vuosina 2019-2021.

Hanke sisältää viisi eri taidekokonaisuutta. Ensimmäinen, teatteri- ja draamakokonaisuus käynnistyy neljän tunnin työpajalla 31.8.2019. Teatteri- ja draamakokonaisuuden työpajoihin on tullut mukavasti ilmoittautumisia, mutta mukaan mahtuu vielä.

Hankkeen muiden taidekokonaisuuksien aiheina ovat kirjallisuus, kuvataide- ja valokuva, musiikki- ja tanssi sekä liikkuva kuva. Muiden taidekokonaisuuksien aikataulut julkaistaan syksyn aikana.

Elokuussa käynnistyvät myös Vitostalon Vire-illat, osoitteessa Kuusaantie 1. Vire-iltoja järjestetään 20.8. alkaen aina vuoden loppuun asti joka toinen tiistai, klo. 16.30-18.30. Tarkemmat päivämäärät löytyvät nettisivuilta ja hankkeen Facebook-sivuilta. Vire-illoissa vahvistetaan positiivista mielenterveyttä vaihtuvien teemojen avulla. Hankkeen toimintaan osallistuminen on maksutonta.

 

Sudet-Sisu jälleen mestari

Sudet-Sisu pelasi voitokkaasti jalkapallon erityisryhmien SM-sarjaa.  -lohkon mestaruus tuli puhtaalla pelillä. Toisessa osaturnauksessa Hämeenlinnassa joukkue voitti kolme ottelua selvin numeroin: Rips 8-0, Kuusysi 5-1 ja Kontu 7-2. Sudet-Sisu voitti kesäkuun alussa Helsingin osaturnauksen myös puhtaalla pelillä. Susien ja Parik-säätoön kehittelemä, palloliiton toiminnan alainen joukkue jatkaa harjoittelua voitokkaiden turnausten jälkeenkin. Mestaruus oli joukkueelle jo kolmas.

Joukkueessa pelasivat: Juho Kotola, Markus Toukonen, Antti Vesala, Harri Valtonen, Lassi Vesterinen, Tapani Komppa,Tony Spännäri, Niko Paren, Jukka Hovi, Jarkko Rakkola, Harri Voutilainen, Aki Häkkinen ja Eemeli Viinanen. Valmentajana toimi Matti Pätäri, managerina Mika Haanjoki. Huollosta vastasivat Taija Sievinen ja Ville Vuori.

Matti Pätäri, valmentaja