Parik
Close Menu

Kulttuurilla osallisuutta

Toiminta-aika 1.4.2019—31.12.2021. 

Kohderyhmä

Aikuiset mielenterveys- ja päihdekuntoutujat Kymenlaakson alueella.

Tavoitteet

  • Mahdollistaa ihmisten kohtaamista, vahvempaa osallisuutta ja sosiaalisten taitojen vahvistumista taiteen ja kulttuurin keinoin.
  • Yhdessä tekemisen ja kulttuuritoiminnan keinoin poistaa stigmaa ja ennakkoluuloja, jotka kohdistuvat mielenterveyskuntoutujiin.
  • Kulttuurin ja taiteen keinoin kokeilla uudenlaisia osallistumistapoja ja keinoja saada vapaaehtoisia ja vertaistukihenkilöitä mukaan toimintaan.
  • Kokeilla uudenlaista yhteistyötä mielenterveysjärjestöjen sekä taide- ja kulttuuritoimijoiden välillä vapaaehtoinen-taiteilija -työparitoiminnalla.
  • Edistää mielenterveyskuntoutujien tasavertaisia mahdollisuuksia harrastaa taidetta ja kulttuuria sekä tuoda kulttuurin hyvinvointivaikutukset osaksi mielenterveyskuntoutujien arkea.

Toteutus

Hanke sisältää viisi moduulia, joista jokainen sisältää yhden tai useamman työpajan. Työpajat ovat kaikille osallistujille avoimia ja ilmaisia. Työpajoihin voi osallistua niin moneen kuin haluaa, oman mielenkiinnon ja jaksamisen mukaan. Osallistujat saavat myös vaikuttaa tulevien työpajojen sisältöihin. Työpajatoiminta alkaa syksyllä 2019 ja jatkuu kesään 2021 asti. Työpajoista syntyneestä taiteesta järjestetään taidenäyttelyitä mahdollisuuksien mukaan.

Työpajoja ohjaavat taiteilija – vapaaehtoinen -työpari. Hankkeessa yhdistetään taiteen ja kulttuurin ammattilaisia sekä mielenterveysjärjestöjen koulutettuja vapaaehtoisia työpareiksi. Työparitoiminnan avulla voidaan tukea osallistujien hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Hanke tarjoaa myös koulutetuille vapaaehtoisille uudenlaisia mahdollisuuksia toimia vapaaehtoisena.

Hanketta rahoittaa STEA.

Kulttuurimoduulit

  • Draama ja teatteri
  • Kirjallisuus
  • Kuvataide ja valokuva
  • Musiikki ja tanssi
  • Musiikkivideo / lyhytelokuva

Vitostalon Vire-illat

Osana Kulttuurilla Osallisuutta hanketta käynnistyvät syksyllä 2019 myös Vitostalon Vire-illat. Vire-iltoja järjestetään 20.8 alkaen aina vuoden loppuun joka toinen tiistai, klo. 16.30-18.30.

Vire-illat tarjoavat yhdessäoloa, mielekästä tekemistä ja vaihtuvien teemojen avulla vahvistetaan positiivista mielenterveyttä. Paikalle voi tulla yksin, yhdessä ystävän, perheenjäsenen tai tukihenkilön kanssa. Illat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia!

Vire-iltoja järjestään vuonna 2019: 20.8, 3.9, 17.9, 8.10, 22.10, 5.11, 19.11, 3.12 ja 17.12.

Vire-iltojen ohjelma

20.8. Aloituskerta – Tutustutaan toimintaan, toisiimme ja Vitostaloon.
3.9. Kokemusasiantuntija vierailee ja kertoo oman kokemuksensa sairaudestaan ja toipumisestaan sekä suhteestaan kulttuuriin ja taiteeseen.
17.9. Joogaan tutustuminen – Helppoja harjoituksia, joiden avulla tutustutaan Joogaan. Sopii kaikille. Päälle mukavat vaatteet, joissa helppo liikkua.
8.10. Rentoutuminen – Rentoutumisharjoituksia ja vinkkejä rauhoittumiseen. Sopii kaikille. Päälle mukavat vaatteet, joissa helppo liikkua.
22.10. Unelmointi – Mikä on sinun unelmasi? Unelmoidaan yhdessä.
5.11. Tunteet – Musiikillinen tunnetaitoharjoitus.
19.11. Rentoutuminen – Rentoutumisharjoituksia ja vinkkejä rauhoittumiseen. Sopii kaikille. Päälle mukavat vaatteet, joissa helppo liikkua.
3.12. Toivetiistai
17.12. Jännittäminen – Draamallisia harjoituksia, jotka sopivat jännittäjille. Päälle mukavat vaatteet, joissa helppo liikkua.

 

Lataa esite (pdf, 422 kt)

KuOsa aikataulu

Lataa syksyn 2019 aikataulu (pdf, 1 Mt)

Vire-illat esite

Lataa Vire-iltojen esite (pdf, 319 kt)

 

Löydät meidät myös Facebookista ja Instagramista:

Yhteystiedot

Tuija Kivikko
tuija.kivikko@parik.fi
040 180 3225

Kia Ojanen
kia.ojanen@parik.fi
040 180 3285