Parik
Close Menu

Kulttuurilla osallisuutta -toiminta

 

KOHDERYHMÄ

Työikäiset (18–64-vuotiaat) mielenterveys- ja päihdekuntoutujat sekä muut syrjäytymisvaarassa ja palvelujen ulkopuolella olevat aikuiset kouvolalaiset.

 

TOTEUTUS

STEA:n rahoittama kehityshanke 2019 – 2021 ja Kulttuurilla osallisuutta -toiminta 2022 – 2023.

Lähtökohtana oli taiteen tekeminen ja osallistuminen itselle sopivalla tavalla ilman diagnoosin leimaa. Hankkeessa toteutettiin erilaisia ammattitaiteilijoiden ohjaamia taidetyöpajoja mm. teatterin, sanataiteen, kuvataiteen ja musiikin parissa. Työpajat olivat kaikille osallistujille avoimia ja ilmaisia. Työpajoihin sai osallistua niin moneen kuin halusi, oman mielenkiinnon ja jaksamisen mukaan. Osallistujat saivat myös vaikuttaa työpajojen sisältöihin.

Kulttuurilla osallisuutta -toiminta oli vapaa-ajan toimintaa, jossa ihminen ei määrity diagnoosin, toimintakyvyn haasteen tai sote-palvelun mukaan. Taidetyöpajojen lisäksi järjestettiin avointa kohtaamistoimintaa, vertaistoimintaa ja vapaaehtoisten ohjaamaa toimintaa.

Kesällä 2022 avattiin uusi toimipiste, taide- ja kulttuurilähtöinen kohtaamispaikka ”Väripilkku” Kouvolan kauppakeskus Hansaan.

Yhteistyössä muiden järjestötoimijoiden kanssa järjestettiin kaikille avoimia taidenäyttelyitä ja taide-esityksiä toiminnan yhteydessä syntyneistä tuotoksista. Toiminnan kautta syntyi mm. musiikkivideoita, teatteriesityksiä, voimauttavan valokuvan näyttely ja kuvataidenäyttelyjä.

Työpajoja ohjasivat taiteilija–projektityöntekijä  -työpari. Työparitoiminnan avulla tuettiin osallistujien hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Moni osallistuja koki toiminnan avulla enemmän osallisuutta ja yhteisöllisyyttä ja pystyi taiteen kautta vähentämään häpeän tunnetta ja saamaan lisää onnistumisen kokemuksia.

 

TUOTOKSIA

Työpajoista syntyneisiin taideteoksiin ja tuotoksiin pääsee tutustumaan hankkeen omilla blogisivuilla: kulttuurillaosallisuutta.wordpress.com

Lataa täältä esityksen käsiohjelma (pdf): Häpeästä hyväksyntään

 

 

 

 

Rap-lyriikkapajan päätteksi käytiin studiolla ja Kevyt olo -kokoonpanon Kynät sauhuu -biisin voit käydä kuuntelemassa Youtubesta ja suoratoistopalveluista. 

 

 

 

 

Rap-lyriikkapajan jälkeen syntyi vielä Kevyt olo -kokoonpanon lääkkeet kohillaan  -biisi, jonka voit käydä kuuntelemassa Youtubesta ja suoratoistopalveluista.

 

 

 

 

Lataa hankkeen esite täältä (pdf)

Löydät meidät myös Facebookista ja Instagramista:

 

 

Yhteystiedot

Johanna Nenonen
johanna.nenonen@parik.fi
040 180 3225